loading

Varför ska man göra en Hälsokontroll?

Det är ett snabbt och utmärkt sätt att få fram information om hur dina värden ser ut och har ett preventivt syfte. Det gör man med ett enkelt blodprov. Resultatet av blodprovet kan visa om det finns några risker för framtida sjukdomar. Man går igenom olika områden i kroppen samt ett varierande antal s.k. hälsomarkörer för att analysera och få en så bra och korrekt bild som möjligt av din nuvarande hälsostatus.

Vad ingår och vad är syftet?

Det finns en mängd olika paket och enskilda hälsotester att välja mellan hos de olika aktörerna på marknaden. Du väljer själv beroende på vilka områden i kroppen du vill analysera. De är till för att upptäcka olika bristtillstånd, mäta hormonnivåer, sköldkörtel, testosteron, hjärta och kärl eller diabetes och ge en djupare insikt om din blodstatus, vitaminer och mineraler mm

Här är några exempel på paket:

 •  Allmän hälsokontroll ( BAS) 
 •  Stor ( L)
 • Extra stor ( XL ) 
 • Hälsokontroll kvinna
 • Hälsokontroll man 

Här ser du vad som kan ingå i kategorin stora hälsokontroller L, XL:

 1. Du får en bred bild av din hälsostatus
 2. Man mäter ett stort antal hälsomarkörer, mellan 40-60 st som tillsammans ger en bra uppfattning av ditt nuvarande hälsoläge.
 3. De viktigaste värdena i din blodstatus analyseras och därmed får man en indikation på en mängd olika tillstånd eller sjukdomar i kroppen. Det kan handla om infektioner, inflammationer eller blodbrist.

Det finns dessutom en mängd enskilda hälsotester som du kan göra om du vill ha svar på något specifikt som tex. D-vitaminbrist, Järnbrist, PSA-test mm.

Hur ofta bör man göra en Hälsokontroll?

När man är ung är det kanske bara vissa värden man är intresserad av att testa. När vi börjar bli äldre 40 år, 50 år eller efter pensionen läggs flera områden till som man kanske behöver följa upp extra noga tex. hormoner, blodsocker, kolesterol eller levervärden. Då kan regelbundna Hälsokontroller vara ett sätt att ta kontroll över sin hälsa och dessutom påverka den framåt i tiden genom förbättrad kosthållning, träning mm.

En Hälsokontroll är framförallt en billig och bra livförsäkring som dessutom kan ge dig sinnesro och därmed öka din livskvalité på ett avsevärt sätt.

Vem erbjuder hälsokontroller och vad kostar det?

De flesta privatläkare och privata vårdcentraler erbjuder olika typer av hälsokontroller. Du kan göra din hälsokontroll privat eller om du är anställd via ditt företag. Detta förutsatt att din arbetsgivare erbjuder detta för sina medarbetare via företagshälsovården.

Det går inte att boka allmänna hälsoundersökningar via den offentliga vården eftersom de inte finansieras med offentliga medel. Om du däremot har specifika sjukdomssymtom har du rätt till hjälp av din vårdcentral med en utredning.

Kostnaden för en privat hälsokontroll ligger mellan 600 – 7000 kr beroende på vad du vill undersöka och omfattningen. Prisskillnaden mellan den billigaste och dyraste är idag ganska stor och priset drivs upp av olika typer av provtagningar som kräver labbsvar.

Enkelt att boka- Så här gör du!

 1. De flesta privata läkare eller vårdcentraler erbjuder on line-bokning direkt på hemsidan. Det brukar också gå bra att ringa och boka.

2. Välj  vilken Hälsokontroll eller test du vill göra. Det behövs ingen remiss.

 3. Bokningen gör du med ditt Bank-ID och de flesta erbjuder betalning via faktura

4. Du väljer sedan var du vill gå och göra ditt test, vilket provställe som passar dig geografiskt. Vid ditt besök brukar det räcka att ha med en giltig ID-handling. 

5. Dina provsvar skickas till ett laboratorium för analys och levereras till dig inom några dagar.

6.  Presentationen av dina provsvar sker digitalt till en hemsida och du loggar in med ditt Bank-ID. Det brukar kompletteras med en personlig kommentar av en läkare som har gått igenom dina värden och ge personliga rekommendationer om så behövs.

Vill du boka Hälsokontroll

Klicka här och välj vårdcentral eller privatläkare

Vad visar resultaten?

 • Varje enskilt tests uppmätta värde.
 • Ditt provsvar jämförs med sk. referensvärden för varje test.
 • Information om vad ditt värde innebär.
 • En personlig kommentar från en läkare. 

En av de största fördelarna med att få kontroll på din hälsostatus är att du kan följa löpande hur dina värden utvecklas över tid, genom att boka in ett nytt test efter några månader om tex något värde varit avvikande och testa i

12
4

vad säger Experterna

Det finns forskning som visar att regelbundna Hälsoundersökningar faktiskt räddar liv. Om du vill läsa mer i Läkartidningen. Klicka här

2 Comment

 1. admin

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

 2. admin

  Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Write a Reply or Comment